Kızılırmak Deltasında üretim atağı
Samsun’un Bafra ilçesinde, Kızılırmak Deltasında yürütülen İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi kapsamında üreticilere fideler dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Samsun’un özellikle kışlık sebze üretiminde Türkiye’nin en verimli bölgelerinden biri olduğunu vurguladı.
Bakanlık desteğiyle yürütülüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde hayata geçirildi. Samsun’da 2025 yılı itibarıyla toplam 6 projeye 13 milyon TL hibe desteği sağlandı. Bunlardan biri de Kızılırmak Deltasında yürütülen sebze üretim projesi oldu.
Üreticilere 347 bin fide dağıtıldı
Proje kapsamında;
Beyaz lahana (Septima): 29.953 fide,
Karnabahar (Andromeda, Meriva): 165.888 fide,
Brokoli (Monrello, Parthenon): 152.064 fide üreticilere teslim edildi.
Toplamda 151 dekar alanda 347 bin 904 adet fide toprakla buluştu. Bu üretimle, Kızılırmak Deltası’nda 550 ton kışlık sebze üretiminin yapılması hedefleniyor.
İhracata katkı sağlayacak
İl Müdürü Kemal Yılmaz, projenin yalnızca Samsun’un değil Türkiye’nin tarımsal ekonomisine katkı sunacağını belirterek, “Bafra Ovası, kışlık sebze üretiminde lider konumda. İhracata uygun sebze üretimini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.
Samsun’un ihracat potansiyeli artıyor
Son yıllarda Samsun’un kışlık sebze ihracatı dikkat çekici bir ivme kazandı.
2020-2022 döneminde 4 bin 250 ton,
2023’te 2 bin 950 ton,
2024’te ise Rusya’ya 199,6 ton sebze ihracatı gerçekleştirildi.
Bafra Ovası’nda yapılan üretimle birlikte, önümüzdeki dönemde Samsun’un sebze ihracatının daha da artması bekleniyor.